Buat Duit Sambilan Dari Rumah

My Ping in TotalPing.com
Powered by Blogger.

Monday, January 7, 2013

Kccewa Dengan Llaki..Harisu Artis Korea Petama Tukar Jantina


harisu1
Harisu adalah selebriti Korea pertama yang seorang transgender. Ia yang lahir dengan nama Lee Kyung Yeop memutuskan untuk menjalani pembedahan pertukaran jantina tahun 1995 lalu kerana tertekan oleh pandangan umum.
Lahir 17 Februari 1975, Harisu menjalani hidup sebagai lelaki dan masuk sekolah rendah dan menengah khusus lelaki. Namun saat itu orang-orang di sekitarnya sudah menyedari bahawa ia sering bertingkah laku seperti perempuan.
"Aku selalu jadi anak perempuan yang senang bermain dengan boneka," ujar Harisu dalam sesi wawancara bersama Chosun.
Suatu hari, Harisu jatuh cinta dengan seorang lelaki. Namun kerana lelaki berpacaran dengan lelaki sukar diterima masyarakat ketika itu, kedua-duanya pun memutuskan tidak melanjutkan hubungan. Sejak itu, Harisu ingin sepenuhnya menjadi perempuan.
"Ketika itu aku berusia 17 tahun. Awalnya aku tak mau jadi perempuan. Aku suka diriku dan aku pikir aku tak perlu berubah. Tapi aku jatuh cinta pada seorang lelaki dan ia tak menerima cintaku. Di situ aku tahu jika aku tak mengubah jantinaku, aku tak akan bahagia, "katanya pada Asiaweek pada 2001 lalu.
Harisu kemudian menjalani pembedahan pertukaran jantina pada 1995. Dilanjutkan melalui pembedahan payudara, hidung, dan pinggul di Korea dan Jepun sekitar tahun 1998.


Keputusannya tentu sempat ditentang keluarga. Hubungan dengan ibu bapa pun jadi renggang. Si ayah tak boleh menerima anak lelakinya harus berubah menjadi seorang perempuan. Namun lama kelamaan si ayah akhirnya boleh menerima. Harisu pun boleh kembali hadir di acara keluarga.
Sehingga sekarang ini Harisu adalah orang kedua di Korea yang secara rasmi diubah gendernya. Ia memutuskan meresmikannya 13 Disember 2002 lalu melalui mahkamah Incheon. Harisu pun mengubah nama lahirnya Lee Kyung Yeop menjadi nama perempuan Lee Kyung Eun.

"Hal yang paling memalukan dalam hidupku adalah ketika aku harus menunjukkan kad identitiku di hadapan umum. Aku tak boleh mempunyai pasport, visa, atau bahkan akaun bank sendiri kerana aku masih tercatat sebagai lelaki," ujarnya.
Harisu terkenal di dunia nyanyian pada tahun 2001 dan menerbitkan 5 album

Harisu berkahwin dengan Micky Jung tahun 2007 lalu

Kedua-duanya selalu tampak mesra dan bahagia setiap masa
Sumber

1 comment:

 1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...